Tuesday, July 23, 2013

Ditahan Polis!!!

!Assalamualaikum Semua!

Apa khabar?? Cmane puasa?? Penuh lagi ke tak??
Kalau tak penuh tak dapat duit raya taw.. Heheee..

Semalam dalam perjalanan nak balik dari kerja dengan kawan, tiba- tiba sampai je dekat Masjid Kampung Tok Has ktorg nmpak ada polis buat roadblock kat citu..

Then, nampak polis2 tue semua muda jew.. Aish!! Aku ni pemalu sikit.. So, memang nak cepat2 la melepasi 'halangan' tue.. Punya la nak cepat lalu depan dorg, aku TERspeed pulak motor aku tue.. Adoi!!!

Apa lagi....

Polis 1 : Hoi!!! Benti!! Benti!! Benti!!
Polis 2 : Ke tepi!! Ke tepi!!

Aishh!! Aku ade buat salah kew?? Al-maklumlah.. tak pernah kena tahan ngan polis seumur hidup aku ni.. Inilah yang pertama kali.. Hahaaa..

Maka kemudiannya, aku bergerak la ke tepi jalan tapi ktorg tak turun pun dari motor.. Duk bertenggek je kat atas motor.. Hahaa.. Dalam pada tue sempat lagi duk sembang ngan Acik Polis.. 

"Acik nape ade roadblock ni?"

"Saje je dik.. Kita buat ni mugo nak dekat doh key ngan ngundi.."

"Sayo ado buat saloh ko??"

"Tak dop pun.. Tu ha!! Budok hok duk jago tengoh tue.. Baso dyo doh ore muda.. Nyo sekat budok tino sajo.."

"Owh.. Patutla.."

Memang betul pun cakap Acik tue.. Mane tak nya.. Lepas aku kena tahan tue, ada dua orang budak laki ngah bawak moto jugak.. Tapi tak kena tahan pun.. Nampak tak di situ permainan dorg?? Ish3!!

"Owh.. Pahtu sapa bilo ni?"

"Sapa ngundi la dik.. Kito wat alah petey daley maso2 ni.. pahtu tengoh maley pun ado jugok.."

Seketika kemudian, datang la pulak polis macam muka Cina jew.. Tapi tak tahu la Cina ke Melayu kan.. Heheee..

"Dik, mintak lesen.."

"Kejap.."

Adoi la!! Nak bawak keluar purse pun lambat.. Bukan terkesima dengan abg polis tue.. Tapi sebab gelabah sangat kena terjah ngan polis camtu.. Hahaa..

"Okay.. Nah!"

Lame jugak la dye duk tengok2 lesen aku tue.. Lepas tue tengok muka aku pulak.. Bergilir2 dengan lesen tue.. Apa tak sama sangat aku dalam gambar dengan realiti?? Hahahaaa..

"Mintak IC.."

Pun sama jugak la macam tadi.. Ditiliknya IC tue dengan muka aku ni.. Aishh!! Then, berlalulah pergi si polis tue.. Tapi belum sempat aku nak tanye Acik polis yang tadi tue, terus dye cakap cmni..

" Jange rusing.. kito tahan just nk buat rekod kito.."

Owh.. Baru la aku paham.. Heheee.. Agak lama jugak la ktorg borak2.. Ada la  dalam 5-10 minit.. Then abang polis tue datang.. 

"Okay.. Nah!"

"Terima kasih.. Eh saya tak kena saman kan??"

"Tak lah.."

Lepas tue, Acik tue pun tambah lagi..

" Kalau kena saman, nnti dye bagi resit tue and suruh adik sign.. Tu kalu kena saman dik.. Dye ada duo dik.. Kalu adik keno saman, dyo akan mitok sign.. Kalu dyo nak kenal, dyo mitok nombor tepon la.."

"Eh!! Tue dah lain Acik.. Hahaaa"

"Ni nak pegi mana??"

"Ktorg nak g Pasir Puteh.. Baru balik keja dari Gong Kedak"

"Ish!! Jauh tue.. Pasir Puteh kat mana?? Dhtu ni ulang alik ngan moto tiap2 hari ke??"

"Gaal... Ha'ah.. Heheee.. Takpo lah.. Sek sayo gi dulu deyh.."

"Okay.. Bawak moto molek tue.. Jumpo mula deyh..Assalamualaikum.."

"InsyaALLAH.. Selamat berbuka Acik.. Waalaikummussalam.."

So, ktorng pun memecut motor dengan perlahan.. Hehee..

Moral of the story :
Nampak polis jangan la nak pecut.. Kan dah kena tahan macam syafa ni.. Hehee.. Then, kalau kena tahan tue, tak semestinya dorg nak saman kita.. Kadang2 just untuk rekod dorang jew.. Kih33..

That's all from now.. Adioss!!


8 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

nasib baik x kena saman hehe

sUke-sUki :D said...

hehe agak lah..kdg2 tak wat salah pun ble jupe polis boleh gelabah abis.. =,='

syafawatIkmal said...

tue la psl faezah.. hahhaaa..

syafawatIkmal said...

eh mane ade cik suke suki.. kita gelabah sebab dye tbe2 je tahan kita pdhl kita pemndu y berhemah.. hehee...

S.K.A said...

ha3..bt relax je =) kalau ambe polis 2..confirm dah saman ha3..jauh sgt ke?? bpe jam p tempat kerja 2???

syafawatIkmal said...

naseb bek polis tue bukn faiz.. Hehee.. Entah la.. Ade la dalam setengah jam.. kih33..

S.K.A said...

he3..kiranya skrg dh krja la???

syafawatIkmal said...

eh xla.. bru prktikal jew.. heheheeee...