Monday, July 22, 2013

My ViVa on Final Year Project

!Assalamualaikum Semua!

Haish.. Lama dah rasanya tak update blog Syafa ni.. Agak-agaknya kalau buat gotong- royong ni, k0nfem!!!! Bersawang der.. Hahaaaa..

Emmm.. Apa kata syafa cerita sikit pasal ViVa FYP syafa hari tu?? Heheee..

Okay lah.. First of all, korang tahu tak apa itu ViVa?? FYP??

" Kereta Viva tue la kan??"

"Ermm.. For your information??"

"Alaaaa.. Cakap je la.. Tak pasti r.."

Salah la.. Yang last ni, konfem jawapan nak selamatkan diri.. Hahaaa.. 

Okay lah.. Those terms merupakan common terms for final year student in Universiti Kebangsaan Malaysia a.k.a UKM.. 

ViVa merujuk kepada presentation projek bagi pelajar tahun akhir.. Perkara ini memang wajib dihadapi oleh pelajar tahun akhir tapi bergantung juga kepada fakulti masing- masing.. Masa ni lah yang mendebarkan semua pelajar.. 

"Kenapa??"

 Sebab masa ni lah korang akan 'dihentam' secukup- cukupnya oleh para pensyarah.. Diulangi!! Para Pensyarah!! 

"Meaning lebih daripada seorang la ni kan?? "

Yup!!

 Tapi kalau tak nak kena 'fire' cukup- cukup macam Ultraman tue, you need to understand your project very well.. Like it is part of your life.. Without it, your life is nothing!!! chewah..

FYP pula adalah Final Year Project.. Projek tahun akhir la kalau diMelayukan.. Heheee.. Memang benda ni khusus untuk semua pelajar tahun akhir di UKM.. 

"Tajuk camne?? Kena cari sendiri ke?? Susah tak nak buat??"

Ermm.. Kalau pasal tajuk tue, korang jangan risau.. Kebiasaannya, penyelia a.k.a pensyarah yang telah dipilih akan sediakan tajuk untuk korang.. Kerja korang just cari bahan rujukan, buat penyelidikan *yang ni optional* dan karang tesis korang.. Senang je kan?? heheee.. 

Nak cerita cmane yer?? Emm.. I think.....

"Pictures Will Tell Everything"

Geng satu group penyelidikan ni..
Sal, Me, Tiqa

Dalam senyuman tersembunyi 1001 debaran..

Masa presentation ni.. Allah je yang tahu perasaan masa tue.. Fuhh!!

Bersama penyelia dan student PhD selepas presentation..

Yang ni bukan pakwe ea.. Ni geng satu lab, Musyrif..

Bergambar bersama pemeriksa & penyelia..
Lega sangat..

So camane?? Macam best je kan.. So kena try lah.. baru tahu best ke x.. hehee..

That's all for now.. Adioss!!



2 comments:

S.K.A said...

UkM bangi ke???

syafawatIkmal said...

a'ah.. UKM Bangi?? nape fais??