Wednesday, April 3, 2013

Dan Bila Mereka Bersatu


Hai korang. .

How are you??  
Hopefully, we're always in the best health. .



Okay lah. . Hari ni kita masuk ke dunia FIZIK nak?? 

Seronok!!!!!!

Alaaaaaaa. .  Dunia uncle Einstein. . 


Mesti korang kenalkan???  Heheee. .


Ni laa uncle Einstein. .

First of all,,,hari ni aku telah berjaya menempuh halangan yang sangat susah dalam hidupku. . 


APAKAH???

Kelas arini start pukul 9 pagi. . 

And the subject was Statistical Physics. .

And how do I feel about the class today??? 

The best ever!!!!





Menariknya, today's lecture about the entropy. .  Tapi yang lagi menarik, story Dr. Hafizuddin untuk bagi students dye lagi paham pasal entropy ni. . *rugi sape tak datang kelas pagi tadi. . Hehee. .*

Dalam fizik statistik, tajuk ini berkaitan dengan 2nd Law of Thermodynamics yang mana membincangkan mengenai hukum peningkatan entropy mengenai 'kecelaruan' atau bahasa sainsnye DISORDER. . 

Somehow, entropy ini tidak boleh mengurang. . 

Ia hanya maintain atau meningkat. .

Part menariknya???

Ha!! Nak citer la ni. .

Dr. Hafizuddin comes up with this question. .

"Kita ade dua bekas sistem yang terpisah dan ditebatkan dengan masing2 ada nilai tenaga, isipadu dan jumlah partikel yang tersendiri. . Kemudian, kita rapatkan kedua2 bekas tersebut. . Adakah jumlah sistem sekarang meningkat?? Atau sama??"


Then, lecturer aku pun memulakan citer nye..

" Andaikan bekas 1 adalah sekumpulan lelaki. . Bekas 2 adalah sekumpulan perempuan. . Mereka berada di bilik berasingan. . Tiba2 kita letakkan mereka semua di dalam satu bilik yang sama. . Apa yang terjadi?? "

Okay. . Senang jew. .

Sudah tentulah mereka cuba untuk beradaptasi dan menyesuaikan diri dengan keadaan di bilik tue sekarang. . 

Yela. . Tadi sesama jantina je. . Sekarang dah ade kaum lain la pulak. . 

Senang citer, dorang mesti akan cuba untuk duduk dengan selesa kat dalam bilik tue sekarang. .

Macam tue la yang jadi pada sistem dalam bekas tadi..

Apabila kita dekatkan bekas2 tersebut,,

"The system will try to adapt with the new situation and evolves towards a more probable state."

Okay. . That's all for today's entry. . Have a nice day guys =)

2 comments:

Anonymous said...

bes kak wa..keep it up..-mors

Cekelatmanih (Nor Lias) said...

okey.rugi tak g klas smlm.. esok mu lak xg.. ngee :P